ClayWaves logo

Raku, Obvara en Saggar 

Je kan je bisquit gebakken werkstukken meebrengen om te glazuren en stoken gedurende de workshop (max 20cm hoog, max 20 cm diameter - meer stukken kunnen als het ovenplaatoppervlak max overeen blijft komen met de 3x diam 20cm ).

Als klei kies je best voor een zwaarder gechammotteerde klei (minstens 40% 0,5mm of 25% 1mm) of een klei met hoog aluminiumgehalte (bvb door toevoeging van 30% zilverzand)

Voor de personen die zelf geen bisquit gebakken potten beschikbaar hebben, maar zich toch willen onderdompelen in de wondere wereld van Raku, Obvara en Saggar, heb ik potjes beschikbaar aan 10-20€/st al naargelang de grootte.


Voor workshops georganiseerd door onszelf:

Max 8 deelnemers - we starten om 10u met een woordje uitleg over Raku, Obvara en Saggar gevolgd door het glazuren/voorbereiden van de bisquit gebakken potten. Rond 11u30 gaan de ovens aan, terwijl we lunchen (lunch zelf mee te brengen, of wij voorzien een broodje voor jou aan kostprijs). We stoken de potten tot een 1000°C. Na het stoken komt het spektakel: de potten worden roodgloeiend uit de oven gehaald en gaan in de Raku rookton of Obvara soep. Alles gebeurt uiteraard buiten (aflassing mogelijk bij slecht weer). De dag sluiten we af rond 17-18u (afhankelijk van het aantal deelnemers en de grootte van het keramiekwerk). 

Deelnameprijs: €65/pers of 2 beurten van een meerbeurtenkaart.

Wil je inschrijven, stuur me dan een berichtje via de contactpagina.


Voor workshops georganiseerd door 3den contacteer je best de organiserende partij (Julia's Pottery of Mara's Pottery)

 

Wil je graag dat we bij jou ter plaatse komen om een Raku, Obvara en Saggar workshop te geven, contacteer ons dan even via het contactformulier zodat we samen een concreet voorstel kunnen uitwerken.

Porselein- en pigmentpoeder:

een trip in textuur

In deze workshop gaan we aan de slag met een niet-alledaagse decoratietechiek met porselein- en pigmentpoeders als basis. We gaan ruwe, al dan niet gecracqueleerde texturen leren maken en spelen met kleur.

Het doel van de workshop is je technieken aanleren, zodat je met jouw creativiteit aan de slag kunt. We focussen op het proces om de texturen te maken en in de vingers te krijgen, en we zoomen in op verschillende creatieve mogelijkheden (inkleuren, kleurgradiënten, ondergrond, special effects).

De workshop is ideaal voor wie al de eerste stappen in de keramiekwereld heeft gezet, en op zoek is naar decoratietechnieken om je werk naar een hoger niveau te tillen.

We voorzien 1 volle dag van 10u tot 16u30.

 

Dit breng je zelf mee:

 • 5 bisquitgebakken gedraaide werken of opbouw werken. Bolvormige vormen zijn leuk om mee te werken, cilinders zijn moeilijker – hou je vorm liefst voor deze workshop eenvoudig
 • Mondmasker (FFP2)
 • Lunchpakket

 

In begrepen in de inschrijving:

 • Gebruik van grondstoffen, pigment en specifiek materiaal tijdens de workshop


Let op:

 • De stukken die gemaakt worden zijn niet voedingsgeschikt omwille van poreuse en ruwe oppervlakken.

 • na de decoratie en voor de glazuurstook zijn de stukken zeer aanraakgevoelig. Transporteren is niet altijd even evident. Je kan je stukken na de workshop meenemen naar huis, of door ons laten afbakken (11€/kg). Je kan ook je stukken ongebakken mee naar huis nemen, maar zorg dan zeker voor gerief om de stukken veilig, zonder dat ze andere stukken raken, naar huis genomen kunnen worden.
 • Tips over geschikte en ongeschikte vormen: platte of gesloten oppervlakken zijn te preferen. Holle of vertikale vormen niet. Niet geschikt voor functioneel werk (borden, kommen, tassen).


Kostprijs €125/pers of 4 beurten van een meerbeurtenkaart

Contacteer me even via de contactpagina bij interesse.


Draaien met textuur

We gaan dieper in hoe je vormen met mooie, ruwe texturen kan draaien op de draaischijf. Tijdens de workshop kruipen we achter de draaischijf en gaan we experimenteren.


We gaan aan de slag met waterglas, kleipoeder, slibs, massagerollertjes, kaasschaven, etc etc.
Om deel te kunnen nemen aan deze workshop moet je vlot met 1kg klei aan de slag op de draaischijf zodat we voldoende kunnen focussen op de textuurtechnieken zelf.

Deze workshop ga ik geven in eigen atelier - max 4 personen. Door de kleine groep krijg je dus m'n volle aandacht.

We voorzien 1 volle dag van 10u tot 16u30. 


Elke deelnemer krijgt 1 pak klei ter beschikking van 10kg en de werken kunnen dezelfde dag mee naar huis genomen worden (zorg dus dat je de relatief natte stukken veilig thuis kan krijgen). We kunnen de stukken ook bisquit bakken in ons atelier aan 8€/kg zodat je ze later 'transportveiliger' kan komen ophalen.

 

Dit breng je zelf mee:

 • handdoek, schort
 • dozen, bakken, ... om je pas gedraaide stukken mee naar huis te kunnen nemen. Tip: als je op je eigen bats draait, kan je de stukken ook op je bats mee naar huis nemen.
 • lunchpakketje 

In begrepen in de inschrijving:

 • 1 pak klei per persoon
 • het gebruik van de specifieke tools en producten

Kostprijs €110/pers of 3 beurten van een meerbeurtenkaart.


Deze workshop kan ook in andere ateliers geven worden (aantal deelnemers is afhankelijk van het aantal draaischijven).

Ben je geïnteresseerd in deelname aan een workshop, of wil je zo'n workshop hosten, neem dan contact met me op.